Informatiegids

Succesvol leren in de praktijkklas!


Laatst bijgewerkt op: 29 oktober 2018.

Leerlingen die beter met hun handen leren dan uit boeken komen hier tot bloei!
Bij Accrete kan ieder kind leren op zijn of haar eigen niveau en in eigen tempo. Kinderen die beter zijn in ‘leren met hun handen’ volgen praktisch onderwijs binnen en buiten de school.
In de praktijkklas worden basisvakken als taal en rekenen geïntegreerd bij praktische vakken.

Praktijkklas
1 dagdeel per week worden er praktijklessen aangeboden in speciaal daarvoor ontwikkelde lokalen. Een klas voor leerlingen uit groep 6, 7 of 8 met een vmbo, basis beroep- of pro-uitstroomprofiel. De klas is bedoeld om leerlingen door praktijklessen van hun toekomst te laten proeven en om ze op een andere wijze te laten leren.
De helft van de tijd wordt besteed in het praktijklokaal, de andere helft zijn de leerlingen te gast bij verschillende bedrijven. Zo kunnen kinderen de praktijk ervaren bij schilder- en installatiebedrijven, maar ook bij zorginstellingen of de plaatselijke horeca.
Op drie verschillende locaties in het voedingsgebied worden praktijklokalen ingericht te weten: Steenwijk, Zwartsluis en Oldemarkt.

“Deze kinderen zijn onze toekomstige collega’s!”
Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met Installatiebedrijf Vredenburg Techniek in Steenwijk. Harm Vredenburg, directeur en oprichter, vindt het een prachtige visie: “Door deze kinderen nu belangeloos onze expertise te bieden en gebruik te laten maken van onze gereedschappen, stomen we ze klaar voor hun toekomst. De kinderen krijgen een doel voor ogen en ontdekken waar ze goed in zijn en wij investeren in onze toekomstige collega’s”.
Een win-winsituatie!

Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden
Naast het leren van al die diverse praktische vaardigheden doet deze wijze van werken een enorm beroep op de sociale vaardigheden van de leerlingen. Doordat ze in allerlei verschillende situaties komen moeten ze leren omgaan met andere mensen en wensen.
Gebleken is dat dit een positieve impact heeft op hun zelfvertrouwen: ze zijn trots op hun werk, ze doen ertoe en gaan met meer plezier naar school.

Kansen blijven bieden
Om kinderen deze kansen te kunnen blijven bieden doen we hierbij een oproep aan bedrijven en instellingen, in zowel Gemeente Steenwijkerland als Zwartewaterland, om kinderen en henzelf deze kansen te bieden.
Te denken valt aan hout- en metaalbewerking, scheepsbouw, installatietechniek, groenvoorziening, verzorging en horeca.

Succes
Dat het een idee met veel potentie is, is gebleken door de storm van publiciteit die we hebben gekregen, zoals te lezen valt in onderstaande artikelen van onder andere het Ministerie van Onderwijs. Daarnaast hebben we veel positieve reacties van 'collega's' uit het hele land ontvangen. Zoveel, dat er op 31 oktober a.s. een studiedag wordt gehouden is over de vraag hoe je deze nieuwe vorm van onderwijs binnen je organisatie kunt vormgeven.

Contact en informatie
Voor meer informatie voor ouders, bedrijven en geïnteresseerden kan er contact op worden genomen met Harry Bouwman, coördinator Praktijkklas Accrete, hbouwman@accrete.nl, T: 06-24661408 of met het secretariaat van Accrete: 038-3865479.
Meer informatie www.accrete.nl

Download HIER de volledige brochure en lees het laatste bericht uit De Telegraaf en lees onderstaande interessante artikelen.


Accrete biedt basisonderwijs en kinderopvang onder één dak!