Nieuws

Zorg goed voor je brein!


Laatst bijgewerkt op: 22 februari 2018 13:39.

​Erik Scherder heeft afgelopen woensdag een groot publiek van ouders, leerkrachten, studenten en geïnteresseerden het belang van bewegen en muziek voor de cognitieve ontwikkeling bijgebracht.

Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen gaf hierover een levendige presentatie.

Zijn onderzoek focust zich met name op de positieve effecten van beweging en muziek op het functioneren van ons brein. Zo houdt lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie. Dat blijkt steeds duidelijker uit wetenschappelijk onderzoek. Als kinderen sporten worden ze slimmer, en wie meer beweegt verkleint de risico’s op het ontwikkelen van dementie.

Erik Scherder vertelde ook dat hersenen tot ongeveer het 30e levensjaar nog in ontwikkeling zijn. Tot die tijd is het gebied dat ervoor zorgt dat remmingen in gedrag goed werken, nog niet volledig ontwikkeld.

De laterale habenula, een klein gebiedje diep verstopt in de hersenen, werkt als een soort rem op je enthousiasme. Terwijl jij met vol enthousiasme al je portemonnee trekt bij het zien van een mooi sieraad of apparaat, zorgt dit gebied ervoor dat je rekening houdt met de negatieve kosten van je keuze. Omdat dit ‘beheersing systeem’ bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld is, kunnen zij bijvoorbeeld een hele zak snoep achter elkaar opeten.

Daarnaast vertelde hij dat muziek beluisteren, en vooral zelf muziek máken, enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van het empathische vermogen van zowel jonge als oude ‘kinderen’.
Er is wetenschappelijk aangetoond dat bij kinderen die musiceren de verbindingsbalk tussen de beide hersenhelften, het corpus callosum, groter wordt. Die hersenhelften gaan daardoor beter met elkaar communiceren. En dat is ongelooflijk belangrijk voor de sociale cognitie. Empathie dus.
In principe maakt het niet uit wat voor wat voor muziek er dan beluisterd of gespeeld wordt.
Als je luistert naar muziek waarvan je houdt, en dat kan dus Beethoven of heavy metal zijn, dan zie je in de hersenen allerlei samenwerkingen in het netwerk ontstaan.

De boodschap was helder: Veel aandacht voor bewegen en muziek en creatieve vorming is noodzakelijk voor een optimale ontwikkeling van onze hersenen, dat geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Wie gezond oud wil worden zal jong moeten beginnen.

Accrete biedt basisonderwijs en kinderopvang onder één dak!