Nieuws

Kindcentrum De Wiedewereld meest mediawijze school!


Laatst bijgewerkt op: 20 november 2020 11:18.

​De kinderen van groep 7 en 8 van Kindcentrum De Wiedewereld uit Sint Jansklooster zijn de meest mediawijze kinderen van Accrete.

Ze hebben samen met meer dan 6.000 klassen gestreden tijdens de landelijke wedstrijd om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ door de hele week het spel MediaMaster te spelen. Meester Ronald vertelde dat een leerling uit groep 7 uit Sint Jansklooster trots had uitgerekend dat ze 5.960 klassen hebben verslagen door op de landelijke lijst op nummer 40 te eindigen.

Het spel MediaMasters is een online game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal gemaakt voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game krijgen de kinderen spelenderwijs kennis over mediawijsheid.
Dit jaar was het thema: ‘Wat is jouw digitale balans? Je hebt het #zelfindehand!’
Online media kunnen je helpen om het beste uit jezelf te halen. Health-apps en slimme horloges geven inzicht in je gezondheid. Je ontmoet mensen van over de hele wereld via sociale media en door online tutorials leer je een nieuwe hobby.
Maar media kunnen ook veel van je vragen. De druk om altijd bereikbaar te zijn kan leiden tot stress en te veel smartphonegebruik kan zorgen voor weinig lichaamsbeweging of je krijgt lichamelijke klachten. Al helemaal nu je door de coronacrisis meer thuis zit en veel contact via een scherm verloopt. Ook de stroom aan berichten rondom COVID-19 kan zorgen voor extra onrust.
Om lichamelijk, mentaal en sociaal gezond te blijven is een goede balans nodig tussen on- en offline bezig zijn. Tijdens de Week van de Mediawijsheid hebben de kinderen hun digitale balans getest en tips gekregen om met en zonder media het beste uit jezelf te halen.
Dat is voor iedereen anders. Iedereen heeft onderzocht waar hij of zij zich goed bij voelde en geleerd dat je uiteindelijk zelf keuzes kan en moet maken; “Je hebt het zelf in de hand”.

In navolging op de nationale week van de mediawijsheid strijden alle 16 scholen van Accrete onderling ook om de titel meest mediawijze school.
De locatie die de meeste punten haalt door dit spel te spelen krijgt de titel “meest mediawijze school van Accrete”.

Het was dit jaar ontzettend spannend tussen drie koplopers: Kindcentrum Bernhard uit Steenwijk en Kindcentrum De Schutsluis uit Blokzijl hebben zelfs even in de landelijke top 3 gestaan. Uiteindelijk zijn de kinderen uit Sint Jansklooster er met de prijs vandoor gegaan.
De prijs is een geheel verzorgd schoolreisje in 2021 naar Hilversum om daar de Media Experience voor beeld & geluid mee te maken.

Accrete biedt basisonderwijs en kinderopvang onder één dak!