Wist u dat? Gezelschapsspelletjes verbeteren executieve functies

Goed nieuws voor fans van spelletjes! Spellen zijn een fantastische en leuke manier voor kinderen om hun executieve functies verbeteren. Deze breinfuncties bepalen in hoge mate het schoolsucces, misschien zelfs wel meer dan intelligentie.

Wat zijn executieve functies?

Executieve functies zijn de functies in je brein die ervoor zorgen dat je rationele beslissingen neemt, impulsen beheerst en je kunt focussen op wat belangrijk is. De ontwikkeling van deze vaardigheden vindt plaats in de prefrontale cortex. Dat begint al voor de geboorte en gaat door tot ongeveer het 23ste levens jaar. 

Kinderen met goed ontwikkelde executieve functies hebben een makkelijker tijd op school, hebben meer focus en een beter geheugen, houden impulsen beter onder controle en kunnen beter omgaan met complexe en nieuwe ervaringen.

Accrete

Waar heb je executieve functies voor nodig?

Zijn de executieve functies van je kind (nog) niet zo goed ontwikkeld, dan kan hij of zij tegen allerlei problemen aanlopen. Kinderen met zwakke executieve functies vinden het moeilijk om hun aandacht te richten of hun gedrag te controleren. Plannen, prioriteren, strategisch werken, wisselen van taken of informatie in hun werkgeheugen bewaren – je hebt er allemaal executieve functies voor nodig. Net als voor netjes werken, aan je gymtas denken en je werk niet afraffelen.

Trainen door te spelen

Gelukkig is het goed mogelijk om executieve functies te trainen en een geweldige manier om executieve functies te trainen is het spelen van spelletjes. En laat dat nou net iets zijn wat vrijwel alle kinderen geweldig vinden om te doen! Spelletjes spelen help kinderen (en volwassenen!) om te gaan met tegenslagen en onverwachte gebeurtenissen en draagt eraan bij dat ze meer flexibele, georganiseerde, strategische denkers worden.